Bij Together HQ zijn we allemaal minder vlees gaan eten en ongeveer de helft van het team is nu vegetariër of veganist. En het lijkt erop dat we niet de enigen zijn! Steeds meer van ons stappen over op de plantaardige kant, volgens het CBS was in 2023 een kwart van alle hoofdmaaltijden vegetarisch (1).
Als voedingsexperts dachten we dat we eens zouden kijken naar de impact van vegetariër of veganist worden op onze gezondheid en onze inzichten zouden delen met iedereen die de verandering heeft doorgevoerd of erover nadenkt.
Waarom overstappen?
Er zijn veel redenen om over te stappen. Ethiek is een belangrijke, aangezien de waarheid over de wreedheid van dieren in de vleesindustrie aan het licht is gekomen, en gezondheid. We maken ons zorgen over de vertering van hormonen, steroïden en antibiotica die bij dieren zijn gebruikt, en hier bij Together hebben we gemerkt dat we ons over het algemeen beter voelen met minder of geen vlees in ons dieet. De impact op het milieu heeft ons ook gemotiveerd, aangezien de kosten van de impact van de vleesindustrie op de planeet steeds duidelijker worden.

Wat zijn de belangrijkste voedingsstoffen die kunnen ontbreken in een plantaardig dieet?
Hoewel plantaardige voedingsmiddelen veel van de voedingsstoffen leveren die we nodig hebben voor een optimale gezondheid, zijn er een paar die erg moeilijk in de vereiste hoeveelheden uit planten te verkrijgen zijn, die van vitaal belang zijn voor ons welzijn.
B12
Vitamine B12 wordt alleen aangetroffen in dierlijke eiwitten, dus het is geen verrassing dat het een van de meest voorkomende tekorten is onder veganisten en vegetariërs. Het werkt samen met foliumzuur, een andere B-vitamine, bij de synthese van DNA en rode bloedcellen, dus een tekort kan van alles veroorzaken, van bloedarmoede en vermoeidheid tot geheugenverlies, neurologische problemen en zelfs dementie. Tests hebben aangetoond dat 66% van de vegetariërs en 92% van de veganisten een B12-tekort heeft, vergeleken met slechts 5% van de omnivoren (2).
Calcium en zink
Een van de meest uitgebreide onderzoeken naar vegetariërs en veganisten ter wereld ontdekte dat veganisten niet alleen de laagste inname van vitamine B12 hadden, maar ook van calcium en zink (3). Een tekort aan calcium kan op den duur leiden tot osteoporose, terwijl een tekort aan zink via uw voeding kan leiden tot haaruitval, verminderde alertheid en een verminderd reuk- en smaakvermogen.
Jodium
Volgens een onderzoek heeft 80% van de veganisten een jodiumtekort (4). Jodium is nodig voor schildklierhormonen die helpen de cellen en de stofwisseling gezond te houden (5). Het wordt meestal aangetroffen in vis en zuivelproducten, hoewel het ook in granen en granen kan worden aangetroffen, maar over het algemeen in lage concentraties, afhankelijk van de hoeveelheid jodium in de grond waar de planten worden gekweekt. Zeewier is een plantaardige bron van jodium, maar de aanwezige concentraties kunnen onvoorspelbaar zijn.
IJzer
IJzer kan worden verkregen uit plantaardige bronnen, maar het ijzer in planten is veel moeilijker op te nemen dan heemijzer in vlees, waardoor vegetariërs een groter risico lopen op ijzertekort. Heemijzer is ijzer dat gebonden is aan hemoglobine.
Omega-3
Ons lichaam kan plantaardige vetzuren niet omzetten in essentiële omega-3-vetzuren DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur). Omega-3-vetzuren worden aangetroffen in vlees, vis en zeewier, maar niet in planten. Ze zijn cruciaal voor de ontwikkeling van de hersenen en spelen een belangrijke rol gedurende het hele leven, waarbij ze cognitie, gedrag en stemming beïnvloeden. Omdat het lichaam geen omega-3 kan aanmaken, zullen we, tenzij we een adequate externe bron hebben, suboptimale niveaus hebben, wat schadelijk is voor de gezondheid van de hersenen.

Welke supplementen kunnen we nemen om ons dieet te behouden?
Dit klinkt allemaal een beetje zorgwekkend, toch? 😳 Gelukkig hebben we het makkelijk gemaakt en een vegan multivitamine gemaakt die aan alle eisen voldoet met een voedingsvorm van B12, plus calcium, zink, jodium en ijzer.
Voor een optimale gezondheid raden we ook aan om onze Omega 3 supplement te nemen die volledig visvrij zijn en gemaakt zijn van pure algen. Je zult geen van de nare verontreinigingen vinden die in visolie voorkomen en het zeewier is duurzaam verkregen – belangrijk omdat 25% van de visvangst ter wereld wordt gebruikt om Omega-3 te produceren, wat volkomen onnodig is.
Tot slot, als je een gezondheidsfreak bent zoals wij, wil je jezelf misschien laten testen op eventuele tekorten. Wij gebruiken vitaminetests. Die geven ons gemoedsrust en wat interessante, hoewel niet-gerelateerde gegevens. Een van ons had een vrij hoog zoutgehalte (gewoon iets te dol op die familiezakken met handgebakken chips!). We doen jaarlijks een test om te kijken of we de goede kant opgaan.
