Eet vet! Natuurlijk vet is goed!

Niet alle vetten zijn hetzelfde. Er zijn slechte vetten, maar er zijn ook goede vetten. Goede vetten maken je niet dik en zijn niet slecht voor je hart. In plaats daarvan zijn gezonde vetten een schone, voedzame en bevredigende manier om je lichaam van energie te voorzien en je hersenen effectief te laten functioneren.

Laten we eerst tot op de bodem uitzoeken wat een slecht vet is. Kunstmatige transvetten zijn hier de grote boosdoeners. Het zijn normale vetmoleculen die bewerkt en vervormd zijn door hydrogenatie. Hydrogenatie betekent in feite dat vloeibare plantaardige olie wordt verhit en vermengd met waterstofgas. Het is een techniek die ervoor zorgt dat voedingsmiddelen lang houdbaar zijn: goed voor fabrikanten, maar zeer slecht voor onze gezondheid. De geruchten over de slechte vetten zijn waar, ze zijn schuldig aan het verhogen van het risico op hartaandoeningen, beroertes en diabetes. Zelfs een kleine hoeveelheid transvet is niet goed voor je.

Let op: alles waar “gedeeltelijk gehard” op het etiket staat. De gebruikelijke verdachten zijn onder andere:

  • Voorgebakken producten (zoals koekjes, muffins, cakes en zelfs brood)
  • Verpakte snacks (zoals chips en crackers, popcorn en snoep)
  • Gefrituurd voedsel (kipnuggets, gepaneerde vis en patat)

Dit klinkt allemaal een beetje beangstigend, maar maak je geen zorgen: de goeden zijn er ook. Die zijn er in de vorm van goede vetten. Goede vetten zijn onverzadigd en rijk aan enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet (hoe vaak kun je “verzadigd” in een zin zeggen?) Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan goede vetten kan je cholesterolgehalte in het bloed verbeteren en je risico op hartaandoeningen verlagen. Ze bevatten meer energie per gram dan elk ander voedingsmiddel, dus ze leveren snel energie aan de delen van je lichaam die het nodig hebben. Ze brengen ook hormonen in balans, helpen bij de opname van bepaalde voedingsstoffen en geven je cellen structuur! Persoonlijk vinden wij goede vetten heerlijk. Je vindt ze in: 

  • Avocado’s
  • Noten (wij zijn dol op amandelen)
  • Zaden
  • Olijven
  • Algen/zeewier (bonuspunten voor Omega 3)

Er zijn veel eenvoudige manieren om goede vetten in je dieet op te nemen. Waarom voeg je geen handje noten toe aan je ochtendpap of je middagsalade? Verruil je zak chips voor wat olijven (kanttekening: je ziet er ook nog eens heel geraffineerd uit). We verwerken ook graag een avocado per dag in ons dieet, of het nu gepureerd op toast is met een kneepje citroensap, of in de vorm van heilige guacamole.

Extra tip: Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je goede vetten gebruikt tijdens het koken. Veel oliën kunnen niet tegen hoge temperaturen en hun chemische structuur verandert als je ze verhit. Een van de oliën die wel tegen hitte kan, is kokosolie! Het is onze beste keuze om mee te koken omdat het bijna een volledig verzadigd natuurlijk vet is, wat betekent dat het zeer hittebestendig is. Kokosolie is een van de meest heilzame goede vetten voor ons lichaam. Als je twijfelt, vertrouw ons. En het zal niet al je eten naar kokos laten smaken, dat beloven we.

Voor retailers

Heeft u als retailer interesse in de producten van Together Health? Neem dan contact op met Smart & Zo, groothandel in hoogwaardige natuurvoeding, voedingssupplementen en natuurlijke verzorgingsproducten.

Contact

Smart&Zo
De Trompet 1715
1967 DD Heemskerk
www.smartenzo.com