Verbeter je gewoontes

Op onze reis naar een gezonder lichaam en geest, zijn we erachter gekomen dat gewoontes een grote rol spelen. Gewoontes zijn gedragspatronen die vaak automatisch worden uitgevoerd, waardoor we essentiële taken kunnen uitvoeren, zoals ons ‘s ochtends klaarmaken voor werk, zonder erover na te hoeven denken. Ze omvatten ook gewoontes die goed zijn voor onze gezondheid, zoals sporten en goed eten, en slechte gewoontes zoals uitstelgedrag, nagelbijten en te laat komen. Goed, slecht of lelijk, onze gewoontes bouwen de ervaringen op die de kwaliteit van ons leven bepalen, dus het is de moeite waard om ze eens nader te bekijken, om er zeker van te zijn dat we op het juiste pad zitten.

De wetenschap

Alles wat we doen, vereist input van onze hersenen en dit verbruikt veel van onze energie. Maar de hersenen hebben een slimme vaardigheid. Voor vaak uitgevoerde acties (d.w.z. gewoontes) bouwt onze hersenen grotere neurale paden, zodat er minder energie nodig is om de actie uit te voeren, tot het punt waarop het onbewust wordt (denk aan hoe moeilijk het was om te leren autorijden, en hoe gemakkelijk het wordt, zodat je er niet eens over na hoeft te denken). Het opbouwen van nieuwe gewoontes kost tijd omdat we de neurale paden opbouwen, maar naarmate het wordt herhaald, wordt het uiteindelijk gemakkelijker. Helaas geldt hetzelfde voor slechte gewoontes. Een vaak herhaalde slechte gewoonte heeft ook sterke neurale paden, dus het is het beste om slechte gewoontes in de kiem te smoren!

Een andere factor die een rol speelt bij het ontwikkelen van een nieuwe gewoonte is de feedbackloop, waarbij we de voordelen van de goede gewoonte voelen, wat ons vervolgens verder motiveert om het een standaard onderdeel van onze levensstijl te maken. Sporten is een goed voorbeeld, omdat mensen die net beginnen met sporten soms wat weerstand bieden en pas gemotiveerd raken om meer te sporten als ze de voordelen van een leven met meer energie, kracht en endorfine ervaren.

Hoe kunnen we nieuwe gezonde gewoontes aanleren?

Het kan tijd kosten – en wilskracht – om een ​​nieuwe gewoonte aan te leren, maar gelukkig hebben we een geweldige truc gevonden om je op weg te helpen. In plaats van nieuwe neurale paden voor goede gewoontes op te bouwen, kun je gewoon de neurale paden van een slechte gewoonte kapen. Wat een zegen!

Als je bijvoorbeeld de gewoonte hebt om slaperig op de snoozeknop te drukken als de wekker afgaat, kap dit dan en ga in plaats daarvan rechtop in bed zitten en gebruik je telefoon of een notitieblok om twee dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Of twee dingen waar je die dag naar uitkijkt. We doen dit bij Together en het heeft ons geholpen om dagelijks dankbaarheid te ontwikkelen en de dag in een positieve gemoedstoestand te beginnen. Het is een gewoonte die we op elk moment van de dag zouden aanbevelen, of je nu een bestaande gewoonte wilt kapen of niet.

Nu we het toch over slaap hebben, Lee zweert bij een andere gewoonte die een groot verschil kan maken voor de kwaliteit van je slaap. Met zoveel afleidingen door technologie is het maar al te gemakkelijk om eindeloos door apps te scrollen terwijl je eigenlijk op bed zou moeten liggen. Lee’s tip is om je telefoon elke avond om 21.00 uur uit te zetten om je slaap te bevorderen. Het gebruik van de functies ‘Screen Time’ van iPhones en ‘Digital Wellbeing’ van Androids is een geweldige manier om je hierbij te helpen en je telefoon over het algemeen minder te gebruiken.

Technologie kan de oorzaak zijn van allerlei slechte gewoontes, maar het kan ons ook helpen om nieuwe gezonde gewoontes te creëren als we het verstandig gebruiken. Er zijn veel apps die speciaal voor deze uitdaging zijn ontworpen. Veel zullen je eraan herinneren om de verandering door te voeren en laten zien hoe je vordert. Anders kunnen eenvoudige herinnerings- en agenda-apps wonderen doen om ons op het goede spoor te houden bij het ontwikkelen van een blijvende gewoonte en verandering van levensstijl. Daniel heeft een hoop onderzoek gedaan en nu gebruiken wij allemaal de streaks app om goede gewoontes vol te houden.

Een van de manieren waarop Daniel de app gebruikt, is om ‘s avonds zijn eten voor de volgende dag klaar te maken, zodat hij zijn dieet en eetpatroon op peil houdt. En Lee gebruikt het om zichzelf eraan te herinneren om elke dag een bericht te sturen of met minstens één vriend te praten.

Als je net als Daniel van technologie houdt, ben je misschien geïnteresseerd in de slimme waterfles die hij gebruikt om zichzelf eraan te herinneren water te drinken. Het is een waterfles die meldingen naar je smartphone stuurt en je dagelijkse inname bijhoudt. Nu heeft hij de gewoonte om de hele dag door water te drinken, of hij nu een herinnering krijgt of niet.

Een andere goede strategie die we bij Together HQ hebben geïmplementeerd, is een ‘buddysysteem’. Het is veel gemakkelijker om een ​​nieuwe gewoonte te beginnen als je het met andere mensen doet. We doen elke lunchtijd samen een workout in de sportschool of doen yogasessie en dat is niet alleen goed voor onze gezondheid, maar het lijkt ons ook meer energie te geven in de middag. We nemen ook 15-20 minuten de tijd (hoe druk we het ook hebben!) om ‘s middags te mediteren. Het is geweldig om elkaar niet alleen op kantoor te motiveren, maar ook om onze ervaringen te delen (we raakten laatst nog diep in gesprek over meditatie!). Met Daniels technische pet op zette hij een alarmsysteem op dat via het Sonos-systeem op kantoor afspeelt om ons eraan te herinneren deze dingen te doen, plus wanneer het tijd is voor ontbijt (wij zijn intermittent fasters en ontbijten elke dag om 11.00 uur).

Iets anders dat kan helpen is een stukje oude wijsheid dat de broers Lee, Phil en Daniel al jaren in praktijk brengen: ‘Begin with the end in mind’ uit een van hun favoriete boeken ‘The 7 Habits of Highly Effective People’. Door je te richten op wat de uitkomst van die gezonde gewoontes zal zijn en hoe je leven beter zal worden, wordt het makkelijker om nieuwe gewoontes aan te leren.

Heb je zelf tips om nieuwe gezonde gewoontes aan te leren? Wat zijn jouw ervaringen? Laat het ons weten via onze sociale kanalen:

Instagram

Facebook

Voor retailers

Heeft u als retailer interesse in de producten van Together Health? Neem dan contact op met Smart & Zo, groothandel in hoogwaardige natuurvoeding, voedingssupplementen en natuurlijke verzorgingsproducten.

Contact

Smart&Zo
De Trompet 1715
1967 DD Heemskerk
www.smartenzo.com