Chemicaliën op groente en fruit

Ze zeggen “an apple a day keeps the doctor away”, maar wat als die appel is bespoten met een cocktail van chemische pesticiden?

Tegenwoordig heeft massale landbouw ertoe geleid dat de voedingsindustrie chemicaliën gebruikt om producten te beschermen, opbrengsten te verbeteren en voedsel langer te bewaren. Hoewel dit geweldig is voor de zaken, betekent het dat veel van het voedsel dat we eten vol zit met kunstmatige chemicaliën en niemand begrijpt echt hoe schadelijk deze zijn voor de menselijke gezondheid. In een poging om schoon te eten, kun je biologische producten kopen, maar zelfs dan zijn er nog steeds een aantal chemicaliën die kunnen worden gebruikt bij de productie van biologisch voedsel.

Over het onderzoek:

Beperkingen van de eerste tests: veel van de pesticiden en chemicaliën die worden gebruikt bij de voedselproductie, zijn door organisaties als de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) als veilig goedgekeurd. Maar deze onderzoeken waren beperkt tot afzonderlijke chemicaliën. We weten niet of het veilig is wanneer verschillende chemicaliën met elkaar interacteren nadat we ze hebben ingenomen.

Langetermijngevolgen onbekend: de onderzoeken hebben moeite om langetermijnresultaten te bekijken en te verantwoorden, wat betekent dat de langetermijngevolgen van het innemen van deze chemicaliën nog onbekend zijn.

Nieuw onderzoek suggereert risico’s: in juli 2018 zei de American Academy of Pediatrics (AAP) dat er steeds meer bewijs is dat gezondheidsproblemen, waaronder obesitas en hormoonverstoring, verband houden met veelgebruikte chemicaliën die in alles voorkomen, van plasticfolie tot blikken en voedseladditieven in verpakt voedsel.

Coating veroorzaakt problemen: coatings die op voedsel worden gebruikt om de levensduur van het product te verlengen, blijken gezondheidsrisico’s te vormen. Waslagen op fruit en groenten dringen door in de darmen en veroorzaken schadelijke effecten. Ook SmartFresh, een synthetische kwaliteitsverbeteraar met 1-methylcyclopropeen (1-MCP), wordt vaak toegepast op producten om ze langer te kunnen bewaren. Fruit dat is behandeld met 1-MCP, heeft geen etiketteringsvoorschriften en is toegestaan ​​op gecertificeerde biologische voedingsmiddelen.

Biologisch is schoner: hoewel het zeker niet perfect is, hebben onderzoekers ontdekt dat biologische voedselproductie verschillende gedocumenteerde en potentiële voordelen heeft voor de gezondheid van de mens, de landbouw en de natuur.

Wat kunnen we doen?

  • Kweek je eigen groenten en fruit. Als je wat buitenruimte hebt, of zelfs een vensterbank, waarom probeer je dan niet zelf wat fruit en groenten te kweken? Aardappelen en tomaten zijn vrij eenvoudig en alles smaakt beter als je het zelf kweekt. 
  • Koop lokaal/seizoensgebonden: Ga indien mogelijk naar de lokale boerenmarkt om seizoensgebonden, lokale producten te kopen die natuurlijk rijp zijn en geen commerciële coatings zoals SmartFresh of wax hebben. 
  • Koop biologisch: Striktere productievoorschriften betekenen dat biologisch voedsel veel schoner is dan niet-biologisch, dus de risico’s van het innemen van schadelijke chemicaliën worden verminderd. 
  • Was voedsel altijd: Biologisch is niet helemaal vrij van chemicaliën, dus ongeacht of het voedsel biologisch is of niet, was het altijd voordat je het eet. Water alleen is niet genoeg, dus gebruik een voedselwasmiddel.

Zelfgemaakt voedselwasmiddel

Meng appelazijn en zout. Je kunt je wasmiddel aan het water toevoegen waarin je je fruit en groenten wast , of het wasmiddel in een spuitfles doen en direct erop spuiten. Daarna wel even met water afspoelen, anders wordt een wel heel zure hap.

Voor retailers

Heeft u als retailer interesse in de producten van Together Health? Neem dan contact op met Smart & Zo, groothandel in hoogwaardige natuurvoeding, voedingssupplementen en natuurlijke verzorgingsproducten.

Contact

Smart&Zo
De Trompet 1715
1967 DD Heemskerk
www.smartenzo.com