Beweging is onmetelijk goed voor onze gezondheid, lichaam en geest. Het gevoel dat je krijgt als je je hardloopschoenen onderbindt en die eerste paar passen in de frisse lucht zet, de koele lucht in je gezicht voelen als je op je fiets rondrijdt, je bewust worden van de krachtige spieren in je armen en benen als je slagen in het water maakt, of je yogamat uitrollen en je lichaam voelen strekken, buigen en zijn balans vinden. Lichaamsbeweging heeft veel voordelen, zoals lichamelijke gezondheid, mentaal welzijn en een verbeterd lichaam. Maar er is een punt waarop te veel beweging met te weinig rust negatieve effecten kan hebben en ons lichaam kan belasten.
Cortisol + bijniervermoeidheid: ook wel wanneer het lichaam overbelast raakt en het niet aankan
Je hebt misschien wel eens van cortisol gehoord. Cortisol is een belangrijk bijnierhormoon. Wat het niet wil dat je weet, is dat het altijd gestrest is. Cortisol is een stresshormoon. Ons lichaam produceert cortisol als reactie op elke vorm van stress. Cortisol komt in actie als je moe bent, onder druk staat met een deadline op je werk, ruzie hebt met je wederhelft of als iemand ZONDER AANWIJZING VOOR JE UIT GAAT. Cortisol wordt ook zenuwachtig als je te veel beweegt. Cortisol wil je laten weten dat het op zich niet slecht is, normale niveaus zijn prima. Maar als je te veel produceert, is dat niet goed voor je algehele gezondheid;
Hallo…bijniervermoeidheid.
Bijniervermoeidheid treedt op wanneer je je normale dagelijkse functioneren niet kunt bijhouden. Zie het als maandagochtend op repeat: depressie, verminderde prestaties, moeite met wakker worden, een onrustig gevoel, een gebrek aan energie. Bijniervermoeidheid is het resultaat van een verstoord cortisolniveau en dat is hoe artsen het vaststellen.
Om je cortisolspiegel gezond te houden: zorg ervoor dat je niet overtraint. Houd je trainingen intensief maar kort. Houd er rekening mee dat het cortisolniveau sterk stijgt na 45 minuten krachttraining. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om te herstellen. Verlaag je trainingsfrequentie en neem rustdagen in (of actieve hersteldagen) om ervoor te zorgen dat je lichaam de tijd heeft om te hergroeperen.
Oxidatieve stress
Tijdens een zware training moet je lichaam hard werken om suiker en vet te verbranden als brandstof. Net als bij elke vorm van “verbranding” is er een bijproduct. In je lichaam is de “rook” die ontstaat bij het “verbranden” van veel suiker en vet eigenlijk vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen zich binden met cholesterol en plaque opbouwen in je lichaam, je slagaders verstoppen en zelfs cellen beschadigen. Dit proces wordt oxidatieve stress genoemd.
Experts zeggen dat ons lichaam ontworpen is om de oxidatieve stress van het eerste uur sporten aan te kunnen, maar langdurige intensieve training veroorzaakt overmatige oxidatieve stress. Het is dit soort oxidatieve stress dat je vatbaar maakt voor problemen. Om je lichaam te helpen, moet je ervoor zorgen dat je het niet blootstelt aan te veel oxidatieve stress door te sporten. We raden ook aan om antioxidantrijke voeding te eten (zoals bosbessen en bramen!) om je te helpen herstellen van je training.
Zoals Dr. James O’Keefe, een cardioloog uit de VS, zei: “Lichaamsbeweging is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een gezonde levensstijl, maar zoals bij elk krachtig medicijn moet je de juiste dosis nemen.” Een gematigde bewegingsroutine is belangrijk voor het verminderen van het risico op veel gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, diabetes, dementie en hartaandoeningen, om er maar een paar te noemen. Regelmatig wat bewegen (wat je ook leuk vindt) kan ook helpen om je stemming en skelet- en spiergezondheid te ondersteunen. Maar zoals onderzoek heeft aangetoond, verdwijnen veel van deze voordelen voor je gezondheid als je je te veel inspant.